2010. október 25.

Kandesn Sampon (SunRider)

Csomagolás: 2 (HDPE) (Antal Vali ajánlja)

Összetevők:
  1. Water: víz
  2. TEA-Lauryl Sulfate: Felületaktív habképző, és oldószer. Használata 10,5%-os kivitelben engedélyezett, magasabb koncentrációban irritáló és allergén hatású, különösen, ha az anyag hosszabb ideig érintkezik a bőrrel. (Antal Vali szerint minden TEA rákkeltő, és használatuk erősen nem ajánlott.)
  3. Cocamidopropyl Betaine: A természetesnek kikiáltott termékek gyakori összetevője. Egészségkárosító nitrozaminokkal szennyezett lehet, allergiát okozhat. A megbízható forrásból származó alapanyag ártalmatlan.
  4. Menthol: mentol. Növényi hatóanyag, frissítő és hűsítő tulajdonsággal. Homeopátiánál kerülendő.
  5. Citric Acid: E330, citromsav. Savfokszabályzó, lágyító, nedvtartó, tartósító.
  6. Phenoxyethanol: Kémiai tartósítószer. Enyhén allergén anyag lehet.
  7. Stearamidopropyl Dimethylamine: emulgeálószer, kondícionáló, és csúszóssá tevő hatása is van. Enyhén irritáló lehet, ha nem megfelelő körülmények között állítják elő.
  8. Hydrolized Soy Protein: haj és bőr kondícionáló, antisztatikus.
  9. Parfum: Parfüm. Szintetikus illatkompozíció. A bőrápoló termékekben megtalálható leggyakoribb allergének közé tartozik.
  10. D-Limonene: a limonén (limonene) a terpének közé tartozó szerves vegyület, azaz nem szintetikum, henem valódi növényi kivonat. Színtelen folyadék, szobahőmérsékleten, erős narancsszaggal. A citrom és más citrusfélék nagy mennyiségben tartalmazzák. A limonén királis molekula, a természetben a D-limonén fordul elő. Amikor két ujjad között összenyomod a narancs héját, akkor ez a terpén spriccel ki belőle, ugyanis ez a 100%-os narancsolaj fő alkotórésze (90%). Illatanyag, fertőzésgátló. Allergizálhat.
  11. Linalool: A linalool vagy linalol egy természetes terpén alkohol, amely a többek között a levendulaolajban is előfordul. Illatanyag, fertőzésgátló, nyugtató. Töményen allergizálhat.
  12. Polyquaternium-10: Szintetikus hajöblítő cellulózból; jó bőrbarát tulajdonságú.
  13. Eucalyptus Globulus: golyós eukaliptusz.
  14. Persea Gratissima: Avokadó olaj. Növényi olaj; gazdag A, E, D vitaminokban és telítetlen zsírsavakban.
  15. Simmondsia Chinensis: jojoba.
  16. Methylparaben: illatanyag, kémiai tartósítószer. Bőrmérgező hatású. A parabén az endokrint imitálva hormonális zavarokat okoz. Néhány tanulmány összekötötte a nevét a rákkeltéssel. Kísérletek szervrendszeri mérgezést is kimutattak már kis dózisnál.
  17. Lamium Album: fehér árvacsalán.
  18. Pinus Palustris: mocsári fenyő.
  19. Chamomilla Recutita: kamilla.
  20. Arctium Lappa: nagy bojtorján.
  21. Rosmarinus Officinalis: rozmaring.
  22. Arnica Montana: hegyi árnika.
  23. Nasturtium Officinale: orvosi vízitorma.
  24. Royal Jelly: méhpempő.
  25. Aloe Barbadensis: aloe vera.
  26. Ethylparaben: illatanyag, kémiai tartósítószer. Bőrmérgező hatású. A parabén az endokrint imitálva hormonális zavarokat okoz. Néhány tanulmány összekötötte a nevét a rákkeltéssel.
  27. Butylparaben: illatanyag, kémiai tartósítószer. Bőrmérgező hatású. A parabén az endokrint imitálva hormonális zavarokat okoz. Néhány tanulmány összekötötte a nevét a rákkeltéssel. Kísérletek szervrendszeri mérgezést is kimutattak már kis dózisnál, valamint fejlődési, szaporodási rendellenességeket már nagyon kis dózisnál.
  28. Propylparaben: illatanyag, kémiai tartósítószer. Bőrmérgező hatású. A parabén az endokrint imitálva hormonális zavarokat okoz. Néhány tanulmány összekötötte a nevét a rákkeltéssel. Kísérletek szervrendszeri mérgezést, és fejlődési, szaporodási rendellenességeket is kimutattak már kis dózisnál.
  29. Mentha Piperita: borsmenta.
  30. Allium Sativum: fokhagyma.
  31. Tocopherol: Az E vitamin pontatlan megnevezése. Nem egyértelmű, hogy természetes (D-alpha-Tocopherol) vagy szintetikus (D,L-alpha-Tocopherol) E vitaminról van szó. Antioxidáns, bőrvédő tulajdonságú, pl. UV-sugárzással szemben. Nedvességmegtartó. Ha természetes, ajánlott, ha szintetikus: max tartósítószerként ajánlott.
  32. Olea Europaea: olajfa.
  33. Triticum Vulgare: búza.
Forrás:
http://www.cosmeticsdatabase.com/ingredient/706642/TRIETHANOLAMINE_LAURYL_SULFATE/
http://www.cosmeticsdatabase.com/ingredient/703937/METHYLPARABEN/
http://www.cosmeticsdatabase.com/ingredient/702355/ETHYLPARABEN/
http://www.cosmeticsdatabase.com/ingredient/700868/BUTYLPARABEN/
http://www.cosmeticsdatabase.com/ingredient/705335/PROPYLPARABEN/

http://furdoszoba.blogspot.com/
http://antalvali.com/hatoanyagok , ők pedig a köv forrásokból dolgoztak:
dr.Rózsa Sándor: Testápoló kislexikon (Ökotárs Fogyasztóvédelmi Füzetek 2001)
Dr. med. Ernst W. Henrich - Dr. rer. Nat. Thomas Baumann: Kozmetikai hatóanyagok kiértékelése az INCI-megnevezésük alapján
Material Safety Sheet, MSDS

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése