2010. október 25.

Neutrogena Visibly Clear Spot Stress Control Daily scrub (Johnson and Johnson)

Csomagolás: 4 (LPDE)

Összetevők:
  1. Aqua: víz
  2. Cetyl Alcohol: Önemulgáló, stabilizátor, sűrítő, szappanokban visszazsírozó. Természetes anyag, pl. kókuszzsírból nyerik. (Antal Vali értékelése: ++)
  3. PPG-15 Stearyl Ether: Polipropilén sztearil-éterrel. Vegyi emulgeátor és konzisztencia szabályozó tensidekben.
  4. Glycolic Acid: Glükolsav, hidroxiecetsav. A legkisebb és leghatásosabb AHA-sav. Hámlasztó hatású. Nem szabad naponta használni, csak kúraszerűen. Csak szakember felügyelete mellett használható, túladagolása komoly bőrproblémákat okozhat.
  5. Glycerin: Glicerin. nedvszívó, vízelvonó, kissebb koncentrációban nedvesen tartó alkotórész. Ha egy kozmetikai készítményben nem az első három összetevő közt szerepel, akkor jótékony hatású. (Jelen esetben a 5.) Ha az első három összetevőben jelen van, és nincs külön feltüntetve a töménysége, akkor vízelvonó, bőrkárosító hatású.
  6. Steareth-21: Polietilénglükol-szteariléter. Emulgeátor.
  7. Salicylic Acid: Szalicilsav. Tartósítószer. Bőr- és szarurétegoldó. Nagyobb koncentrációban irritáló hatású.
  8. Polysorbate 60: O/V emulgeátor: szorbitból, zsírsavból és PEG-ből szintetizált.
  9. Polyethilene: Púder összetevője; csiszoló anyag a pílingekben. Szintetikus műanyag.
  10. C12-15 Alkyl Lactate: bőrápoló, lágyító
  11. Sodium Hydroxide: Nátrium-hidroxid. Alkalikus segédanyag a savak semlegesítéséhez.
  12. Cera Microcristallina: mikrokristály viasz. Zsírkomponens, krémalap. Szintetikus anyag, kőolaj származék, nagyobb koncentrációban elzárja a bőr pórusait, gátolja a bőrlégzést. A valódi méhviaszt helyettesítik vele az olcsó kozmetikai készítményekben. (Antal Vali nem ajánlja, főleg krémekben.)
  13. Panthenol: D-Panthenol, B5-(pantotén-sav) provitamin, a pantoténsav előalakja. Hatóanyag, nyugtató, nedvességtartó, ingercsökkentő, pl. napon leégésnél, és töredező, cserepes bőrnél. Ajánlott, bőrbarát anyag, természetes előfordulása pl. a májban, élesztőben, rizshéjban, gyorsítja a bőr megújulását, késlelteti a haj őszülését, krémekben 1-5% kell.
  14. Cucumis Sativus Extract: uborkakivonat
  15. Camelia Oleifera Extract: kaméliakivonat
  16. Cetyl Lactate: bőrkondícionáló, bőrápoló, lágyító. A felhasználási javaslat betartásával használata biztonságos.
  17. Stearyl Alcohol: Gélképző zsíralkohol.
  18. Butylene Glycol: Oldószer, tartósító, nedvesítő. Szintetikus anyag, bőrkímélő. (Propilénglikol helyett ezt alkalmazzák a méreganyagmentes és a biokozmetikumokban.)
  19. Menthol: mentol. Növényi hatóanyag, frissítő és hűsítő tulajdonsággal. Homeopátiánál kerülendő.
  20. Sodium Benzotriazolyl Butylphenol Sulfonate: Ultraviola (UV) fény elnyelő. Irritáló lehet.
  21. Potassium Cetyl Phosphate: felületaktív emulgeáló.
  22. Cocamidopropyl PG-Dimonium Chloride Phosphate: kókuszolaj származék. hajkondícionálókban használják, antisztatikus hatás.
  23. Xanthan Gum: Biotechnológiai úton előállított gélképző. Nagyon jó bőrbarát tulajdonságokkal rendelkezik. A poliszacharidok közé tartozik.
  24. Sodium Chloride: Nátrium-klorid, konyhasó. Segédanyagként szolgál. Gél stabilizáló a tensidekben. Stabilizálja a V/O krémeket.
  25. Isopropyl Alcohol: oldószer, fertőtlenítő. Szintetikus anyag, ritkán allergén, erősebb zsírtalanító és fertőtlenítő, mint az etano.
  26. Disodium EDTA: tartósító, stabilizátor. Szintetikus anyag, allergiát okozhat, mint tartósító nem engedélyezett,ezért főleg mint nedvesítő és lágyító szerepel
  27. Lactic Acid: tejsav. A bőr természetes sakvöpenyének alkotóeleme. Jó vízmegkötő. Nagyobb koncentrációban kíméletesen oldja az elhalt hámréteget, ezért alkotórésze a különböző bőrradíroknak és mélyhámlasztó kezelési eljárásoknak. Fontos a bőr pH értékének szabályozása szempontjából.
  28. Tocopherol: Az E vitamin pontatlan megnevezése. Nem egyértelmű, hogy természetes (D-alpha-Tocopherol) vagy szintetikus (D,L-alpha-Tocopherol) E vitaminról van szó. Antioxidáns, bőrvédő tulajdonságú, pl. UV-sugárzással szemben. Nedvességmegtartó. Ha természetes, ajánlott, ha szintetikus: max tartósítószerként ajánlott.
  29. BHT: E321. Butilhidroxitoluol. Tartósítószer. Kontaktallergiát okoz; feltehetően rákkeltő; születési rendellenességeket okozhat. Felszívódása után a BHT felgyorsíthatja fontos tápanyagok lebomlását - például a D-vitaminét, amely az immunrendszer erősségéért, és az egészséges csontokért és fogakért felel. (Antal Vali nem ajálja a használatát!)
  30. Benzalkonium Chloride: hajöblítő, korházi fertőtlenítő, tartósító. Erősen mérgező hatású, allergén és bőrirritatív szintetikus vegyület, felületaktív anyag.Kozmetikumokba kis koncentrációban kerül.
  31. Parfum: Parfüm. Szintetikus illatkompozíció. A bőrápoló termékekben megtalálható leggyakoribb allergének közé tartozik.
  32. CI 77289: zöld szín. Szintetikus anyag, esetenként allergén, különleges tisztasági követelmények.
  33. CI 42090: zöld szín. Szintetikus anyag, az USA-ban 1978 óta betiltva, állatkísérletekben rákkeltő, allergizáló maradványok. (Antal Vali szerint kerüld!)
  34. CI 19140: sárga szín. Szintetikus anyag, erős allergén, fenil-hidrazint ad le, különleges tisztasági követelmények, egészségkárosodás lehetséges. (Antal Vali szerint kerüld!)
Források:
http://www.cosmeticsdatabase.com/ingredient.php?ingred06=700901
http://www.cosmeticsdatabase.com/ingredient.php?ingred06=701272
http://www.cosmeticsdatabase.com/ingredient.php?ingred06=701525
http://www.cosmeticsdatabase.com/ingredient.php?ingred06=705991

http://furdoszoba.blogspot.com/
http://antalvali.com/hatoanyagok , ők pedig a köv forrásokból dolgoztak:
dr.Rózsa Sándor: Testápoló kislexikon (Ökotárs Fogyasztóvédelmi Füzetek 2001)
Dr. med. Ernst W. Henrich - Dr. rer. Nat. Thomas Baumann: Kozmetikai hatóanyagok kiértékelése az INCI-megnevezésük alapján
Material Safety Sheet, MSDS

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése