2010. október 25.

Yves Rocher Jardins du Monde Gel Douche Ylang Ylang des Comores

Csomagolás: 5 PP (Antal Vali nem ajánlja)

Összetevők:
  1. Aqua: víz.
  2. Sodium Laureth Sulfate: (SLES) Nagyon gyakran alkalmazott szintetikus alap tensid. Drasztikus tenzid, károsítja a bőrfelszíni emulziót, egyes szerzők szerint rákkeltő gyanús. Kevésbé irritáló, mint az SLS, azonban komoly kiszáradást okozhat. A tisztító szerekben vagy a samponokban található anyagokkal reakcióba lépve mind a Sodium Laureth Sulfate, mind a Sodium Lauryl Sulfate rákkeltő nitrátok és dioxidok keletkezéséhez járulhat hozzá. Csupán egyszeri hajmosással vagy zuhanyzással nagy mennyiségű nitrát kerülhet a vérkeringésbe.
  3. Ammonium Lauryl Sulfate: Habképző felületaktív anyag, agresszív zsíroldó tenzid. Hatása megegyezik a Sodium Lauryl Sulfate-éval. Szintetikus anyag, bőr- és szemirritáció lehetséges.
  4. Cocamidopropyl Betaine: A természetesnek kikiáltott termékek gyakori összetevője. Egészségkárosító nitrozaminokkal szennyezett lehet, allergiát okozhat. A megbízható forrásból származó alapanyag ártalmatlan.
  5. Glycerin: Glicerin. nedvszívó, vízelvonó, kissebb koncentrációban nedvesen tartó alkotórész. Ha egy kozmetikai készítményben nem az első három összetevő közt szerepel, akkor jótékony hatású. (Jelen esetben a 5.) Ha az első három összetevőben jelen van, és nincs külön feltüntetve a töménysége, akkor vízelvonó, bőrkárosító hatású.
  6. Sodium Cocoamphoacetate: Hatása olyan, mint az SLS-é, csak nem irritálja annyira a bőrt, és nem irritálja a szemet pl a samponokban megtalálható koncentrátumban.
  7. Parfum: Parfüm. Szintetikus illatkompozíció. A bőrápoló termékekben megtalálható leggyakoribb allergének közé tartozik.
  8. Polysorbate 20: O/V emulgeátor szorbitból, zsírsavból és PEG-ből szintetizált.
  9. Sodium Benzoate: E211. Tartósítószer. (Antal Vali nem ajánlja.)
  10. Citric Acid: E330, citromsav. Savfokszabályzó, lágyító, nedvtartó, tartósító.
  11. Sodium Chloride: Nátrium-klorid, konyhasó. Segédanyagként szolgál. Gél stabilizáló a tensidekben. Stabilizálja a V/O krémeket.
  12. Polyquaternium-7: Simító, nedvességmegkötő hatóanyag. Metil- és porpilparabénnel terhelt; nehezen bomlik le; környezetszennyező.
  13. Allantion: Funkció: sebgyógyító, élénkítő, bőrsimító, regeneráló. Általában szintetikus, de igényesebb gyártók növényekből is nyerik (nadálytő, búza), serkenti a sejtmegújulást, nagyon erőteljes a sejtszinten végbemenő regeneráló hatása.
  14. Salicylic Acid: Szalicilsav. Tartósítószer. Bőr- és szarurétegoldó. Nagyobb koncentrációban irritáló hatású.
  15. Propylene Glycol: A propilénlglükol az ásványi olaj kozmetikai termékekben fellelhető formája. Hidratáló hatása miatt használják. A bőr nedvességtartalmának megőrzése úgy történik, hogy a propilénglükol megakadályozza a nedvesség vagy a víz eltávozását azzal, hogy eltömíti a bőrt. (Antal Vali szerint mérgező és kerüljük!)
  16. CI 15985: E110, narancs szín. Ritkán allergén.
  17. CI 19140: E102, sárga szín. Szintetikus anyag, erős allergén, fenil-hidrazint ad le, különleges tisztasági követelmények, egészségkárosodás lehetséges. (Antal Vali szerint méreg és kerülendő!)

Források:
http://www.ehow.com/facts_6188005_sodium-sulfate-vs_-sodium-cocoamphoacetate.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Sodium_benzoate
http://antalvali.com/hatoanyagok , ők pedig a köv forrásokból dolgoztak:
dr.Rózsa Sándor: Testápoló kislexikon (Ökotárs Fogyasztóvédelmi Füzetek 2001)
Dr. med. Ernst W. Henrich - Dr. rer. Nat. Thomas Baumann: Kozmetikai hatóanyagok kiértékelése az INCI-megnevezésük alapján

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése