2010. október 25.

Dove Therapy Sampon Hair Fall Control Regeneráló szérummal (Unilever)

Csomagolás: 2 (HDPTE) (Antal Vali által ajánlott)

Összetevők:
  1. Aqua: víz
  2. Sodium Laureth Sulfate: (SLES) Nagyon gyakran alkalmazott szintetikus alap tensid. Drasztikus tenzid, károsítja a bőrfelszíni emulziót, egyes szerzők szerint rákkeltő gyanús. Kevésbé irritáló, mint az SLS, azonban komoly kiszáradást okozhat. A tisztító szerekben vagy a samponokban található anyagokkal reakcióba lépve mind a Sodium Laureth Sulfate, mind a Sodium Lauryl Sulfate rákkeltő nitrátok és dioxidok keletkezéséhez járulhat hozzá. Csupán egyszeri hajmosással vagy zuhanyzással nagy mennyiségű nitrát kerülhet a vérkeringésbe.
  3. Cocamidopropyl Betaine: A természetesnek kikiáltott termékek gyakori összetevője. Egészségkárosító nitrozaminokkal szennyezett lehet, allergiát okozhat. A megbízható forrásból származó alapanyag ártalmatlan.
  4. Sodium Chloride: Nátrium-klorid, konyhasó. Segédanyagként szolgál. Gél stabilizáló a tensidekben. Stabilizálja a V/O krémeket.
  5. Dimethiconol: Hidroxilált, szintetikus szilikonolaj. Hajlakkokban használják. A hajszínezetet károsíthatja. Krémekben és ápoló olajokban habzásgátlóként alkalmazzák. Nehezen bomlik le. Rétegképző szilikon. A rétegképzők maguk alá temetnek más anyagokat (például a termék egyéb összetevőit). Azáltal, hogy nem engedik a bőrt lélegezni, súlyosbíthatják az izzadság, vagy más anyagok által kiváltott irritációt.
  6. Parfum: Parfüm. Szintetikus illatkompozíció. A bőrápoló termékekben megtalálható leggyakoribb allergének közé tartozik.
  7. Glycol Distearate: Emulgeátor, akné ellen, zavarosító (samponoknál). Szintetikus anyag, kozmetikumokban erősíti a bőrápoló hatás.
  8. Glycerin: Glicerin. nedvszívó, vízelvonó, kissebb koncentrációban nedvesen tartó alkotórész. Ha egy kozmetikai készítményben nem az első három összetevő közt szerepel, akkor jótékony hatású. (Jelen esetben a 8.) Ha az első három összetevőben jelen van, és nincs külön feltüntetve a töménysége, akkor vízelvonó, bőrkárosító hatású.
  9. Carbomer: Szintetikus gélképző. Semleges, bőrbarát segédanyag. Igényes gél-receptúrákban jobban stabilizál, mint a természetes gélképzők. Ajánlott.
  10. Sodium Hydroxide: Nátrium-hidroxid. Alkalikus segédanyag a savak semlegesítéséhez.
  11. Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride
  12. DMDM Hydantoin: tartósító. Szintetikus anyag, a bőrben formaldehidet adhat le, megengedett koncentráció ,06%, mutagén, allergizál; tartósítószerként nem engedélyezett, ezért főképp mint nedvesítő és lágyító szerepe.
  13. Sodium Benzoate: E211. Tartósítószer.
  14. TEA-Dodecylbenzenesulfonate: első generációs mosópor-tenzid, zsíroldó Szintetikus anyag, nitrózamin-maradványok, irritál. (Antal Vali szerint méreg és kerülendő!)
  15. PPG-12: Polipropilénglükol 12-es lánchosszúsággal. Enyhe tensid; nehezebben bomlik le, mint a PEG.
  16. Citric Acid: E330, citromsav. Savfokszabályzó, lágyító, nedvtartó, tartósító.
  17. Disodium EDTA: tartósító, stabilizátor. Szintetikus anyag, allergiát okozhat, mint tartósító nem engedélyezett,ezért főleg mint nedvesítő és lágyító szerepel
  18. PEG-45-M: kötőanyag, emulgeálószer, viszkózitásnövelő. A polietilénglikolok és származékaik nagy része önmagában nem mérgező, viszont némelyikük a bőrt áteresztővé teheti, így a káros anyagok akadály nélkül a bőrbe kerülhetnek.
  19. Mica: Ásványi csillámokon alapuló fénypigment.
  20. Methylchloroisothiazolinon: antibakteriális tartósítószer. Bőrirritáló hatása miatt sok bőrbe beszívódó kozmetikumból kivonták, de a leöblítősökben benne maradhatott.
  21. Methylisothiazolinone: MIT. Tartósítószer. A Methylchloroisothiazolinonnal együtt alkotják a Kathon CG vegyületet, ami ekcéma szerű allergiás reakciót válthat ki a kézfejen és a csuklón. A reakció hetekkel a Kathon CG-t tartalmazó termék elhagyása után tűnik el. Tipikusan samponok és szappanok összetevője.
  22. Amyl Cinnamal: szintetikus illatanyag. Potenciális allergén.
  23. Benzyl Alcohol: kizárólag parfümök és illatanyagok oldószere. Túl magas koncentráció esetén mérgező. A % tartalma korlátozott, mivel töményen kétséges a biztonságossága. Megfelelő %-ban használva a legkíméletesebb és a legbiztonságosabb oldószer és vivőanyag. Használatát bio termékekben is endedélyezik.
  24. Benzyl Salicylate: Fixálóként és tartósítóként alkalmazzák illatanyagok megkötésére, bőrkiütéseket okozhat, ha napfénynek kitett felületen használják. Egyébként ártalmatlan.
  25. Butylphenyl Methylpropional: szintetikus illatanyag. Potenciális allergén.
  26. Citronellol: a természetben is előforduló illatanyag. Potenciális allergén.
  27. Hexyl Cinnamal: a természetben is előforduló illatanyag. Nagy koncentrációban allergén és irritáló.
  28. Hydroxycitronellal: a természetben is előforduló illatanyag. Kozmetikaiparban csak megszorításokkal alkalmazható. Az ajánlott használat túllépése irritációhoz, allergiához vezet.
  29. Limonene: A limonén (limonene) a terpének közé tartozó szerves vegyület, azaz nem szintetikum, henem valódi növényi kivonat. Színtelen folyadék, szobahőmérsékleten, erős narancsszaggal. A citrom és más citrusfélék nagy mennyiségben tartalmazzák. A limonén királis molekula, a természetben a D-limonén fordul elő. Amikor két ujjad között összenyomod a narancs héját, akkor ez a terpén spriccel ki belőle, ugyanis ez a 100%-os narancsolaj fő alkotórésze (90%). Illatanyag, fertőzésgátló. Allergizálhat.
  30. Linalool: A linalool vagy linalol egy természetes terpén alkohol, amely a többek között a levendulaolajban is előfordul. Illatanyag, fertőzésgátló, nyugtató. Töményen allergizálhat.
  31. CI 15985: E110, narancs szín. Ritkán allergén.
  32. CI 19140: E102, sárga szín. Szintetikus anyag, erős allergén, fenil-hidrazint ad le, különleges tisztasági követelmények, egészségkárosodás lehetséges. (Antal Vali szerint méreg és kerülendő!)
  33. CI 77891: E171, csillámkeverék. Fehér festék, elfedő, fizikai fényvédő. Ásványi anyag, környezetterhelő termelés, különleges tisztasági követelmények, nehézfém maradványok lehetségesek
Források:
http://www.cosmeticsdatabase.com/ingredient.php?ingred06=703051
http://www.cosmeticsdatabase.com/ingredient.php?ingred06=700701

http://furdoszoba.blogspot.com/
http://antalvali.com/hatoanyagok , ők pedig a köv forrásokból dolgoztak:
dr.Rózsa Sándor: Testápoló kislexikon (Ökotárs Fogyasztóvédelmi Füzetek 2001)
Dr. med. Ernst W. Henrich - Dr. rer. Nat. Thomas Baumann: Kozmetikai hatóanyagok kiértékelése az INCI-megnevezésük alapján
Material Safety Sheet, MSDS

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése